Sebastian Siemiatkowski (Foto: Pressefoto fra Klarna)
Mening

700 ansatte mister jobben: Nå får vi se hva som bor i Sebastian Siemiatkowski og hans PR-team

Klarna må si opp 700 ansatte. Situasjonen er krevende. Tiden vil vise hvordan Klarna-sjefen Sebastian Siemiatkowski takler utfordringen.

Historien om Klarna er et tech-eventyr av det sjeldne. Ikke bare i Norden, men også på den globale scenen.

Helt siden Sebastian Siemiatkowski og hans studiekompiser Niklas Adalberth og Victor Jacobsson startet opp Klarna i 2005 har det vært vind i seilene. Ehandlerne har signert i tusentall, partnerne har stått i kø for det raskt voksende fintech-selskapet og investorene har ligget langflate. Og pressen har gitt Klarnas PR-apparat vanvittig mye oppmerksomhet både i trykte og digitale medier.

Men nå skal det bli spennende å se hvordan det utvikler seg videre. De siste dagene har ryktene gått om at Klarna-kursen er fallende og at nedskjæringer kunne komme.

Det hele minner meg om Norwegian. I lang tid hadde Bjørn Kjos klippekort i media og det meste som ble sagt og skrevet om selskapet var av den positive sorten. Og kundene sto i kø for å kjøpe billige flybilletter. Men etter hvert kom problemene – og både mediene, investorene og kundene snudde seg raskt mot flygiganten.

Det er ikke utenkelig at Klarna kan havne i en liknende situasjon. I dag ble det kjent at Klarna må si opp 700 ansatte av en samlet arbeidsstokk på cirka 7000. Selv for PR-bataljonen til Klarna er det en sak som vanskelig kan vinkles positivt. Bare hør Klarna-ingressen til norske Shifter som historisk sett har skrevet mye pent om Klarna:

I en forhåndsinnspilt melding fra Klarna-sjefen Sebastian Siemiatkowski fikk de ansatte på mandagsettermiddagen vite at omtrent ti prosent vil miste jobben, eller omtrent 700 personer.

En forhåndsinnspilt video der 7000 ansatte orienteres om at 700 ansatte må forlate selskapet, må sies å være en gavepakke til journalistene som innerst inne vet at de har gitt Klarna mye gratis oppmerksomhet i mange år.

Bedre blir det om vi ser til Dagens Industri i Sverige som har dykket ned i årsaken til nedskjæringen, nemlig et tap i årets første kvartal på 2,5 milliard svenske kroner.

Klarnas medgründer og konsernsjef Sebastian Siemiatkowski har tidligere vært svært følsom for kritikk fra pressen. Særlig det svenske nettstedet Breakit har hisset på seg konsernsjefens vrede ved gjentatte anledninger – noe Breakit har hatt stor glede av å lage om til nye tabloide oppslag.

Det skal bli spennende å se hvordan Sebastian Siemiatkowski takler situasjonen Klarna nå har kommet opp i. Jeg misunner ham ikke.

Commercial on Martech