Samuel Akay fra Litium (Foto: Litium)
Nyhet fra partner

Slik velger du riktig ehandelsplattform – her er de 3 alternativene

Å komme i gang med ehandel trenger ikke å være spesielt vanskelig, men ta deg god tid når du skal velge ehandelsplattform, skriver Samuel Akay fra Litium.

Her er noen tips du bør huske på når du velger en ehandelsplattform.

Billig i begynnelsen kan være dyrt i lengden!

Det er viktig å ha det rette perspektivet fra begynnelsen. Start med å utvikle planer for hvordan du tror din nettvirksomhet vil vokse og hva som vil gjøre ehandelen din unik. En annen viktig sak er hvor mye tid du tror du vil kunne bruke på å administrere ehandelen din. Har du selv teknisk kunnskap eller trenger du hjelp til å gjøre endringer og oppdateringer?

Ta disse betraktningene med deg når du ser gjennom de ulike ehandelsplattformene som er tilgjengelige på markedet. Velger du den rette vil du få en mye enklere og morsommere reise når nettbutikken din vokser. Velger du feil, risikerer du å få tilbakeslag og rote seg inn i blindveier som kan være både dyrt og tungvint å komme ut av. Du ønsker ikke å måtte starte på nytt fordi ehandelsplattformen du har valgt plutselig begrenser deg og hindrer virksomheten din i å utvikle seg videre.

Forenklet kan man si at det er tre forskjellige typer ehandelsplattformer som du kan velge mellom.

Standardplattformer som er tungt pakket, plattformer som utvikles med åpen kildekode og hybridplattformer som kontinuerlig tilpasses etter behov.

1. Standardplattformer som tilbys som en tjeneste

Fordelene med en standardplattform, fra en av de store leverandørene, er at du raskt kan komme i gang med din e-handel. Alt fra korthåndtering til produktinformasjon leveres som ferdige løsninger.

På minussiden oppdager du raskt at disse plattformene ikke lar deg designe hvordan du vil eller tilpasse det til kundenes behov. Din e-handel ser ut som alle andres og det blir vanskelig å være unik.

Hvis du har valgt en standardplattform og ønsker å bytte til en mer fleksibel plattform, vil det være både tidkrevende og dyrt, da du må starte helt på nytt.

2. Plattformer basert på åpen kildekode

Fordelen med denne typen e-handelsplattform er at du har mange flere muligheter til å tilpasse kundeopplevelsen og legge til funksjoner mens du går. Det er mange tillegg du kan bruke i nettbutikken din, og noen kan til og med være gratis.

Ulempen er at du må finne, teste og legge til funksjonalitet selv og bygge alt sammen slik at det fungerer med din e-handel. Har du ikke den tekniske kunnskapen som kreves, kan det fort bli dyrt. Selv om selve plattformen tilbys til en lav kostnad, trengs kunnskapsrike IT-medarbeidere for å holde den operativ. En e-handelsplattform, bygget på åpen kildekode, har ofte et mylder av forskjellige utvidelser, funksjoner og koblinger som alle må være oppdaterte og kompatible med hverandre.

3. En hybrid og modulær plattform

Fordelen med en moderne e-handelsplattform som tilbyr modulære funksjoner er at du kan legge dem til når du faktisk trenger dem. Alle funksjoner er kompatible, testet og nøye utvalgt. Du får med andre ord stor handlefrihet samtidig som du slipper å pådra deg store kostnader eller mye utviklingsarbeid. Når du har behov og ressurser til å vokse, kan du gjøre det uten begrensninger, både når det gjelder trafikk, geografi eller antall produkter.

Startkostnaden, som kan føles høy på betalingstidspunktet, vil ofte lønne seg over tid. Derfor er denne typen e-handelsplattform best egnet for selskaper hvis e-handel er strategisk viktig og man er lokalisert i et konkurranseutsatt marked.

Litium har laget en Total cost of ownership-guide hvor du finner flere tips om ting du bør huske på når du skal velge e-handelsplattform. Du vil også lære mer om hvordan du kan tenke på totalkostnaden for nettbutikken din.

Commercial on Martech