Foto: iStock
Nyhet

Gavepakke til svensk nettbutikk: Får bli med i VOEC-ordningen og slipper å betale 45 millioner kroner i toll

Nettbutikken Boozt.com kan være med i den nye VOEC-ordningen. Det bekreftes i en fersk dom fra Borgarting lagmannsrett.

Boozt Fashion AB vant frem i tingretten i fjor høst, men Skatteetaten anket avgjørelsen. Nå har altså Borgarting lagmannsrett kommet til samme konklusjon: Boozt må få være del av VOEC-ordningen.

VOEC-ordningen gjør det mulig å importere klær tollfritt for opptil 3000 kroner og er på mange måter en siste rest av den tidligere omstridte Tollfrigensen / 350-kronersgrensen.

Med VOEC sikrer staten merverdiavgift på det som handles på nett, mens de mister tollinntektene som normalt innkreves når klær innføres til Norge.

Da den svenske nettbutikken Boozt ønsket å bli en del av ordningen, fikk de nei av Skatteetaten. Hovedbudskapet fra Skatteetaten var at de mente Boozt var så sterkt tilknyttet det norske markedet, at nettbutikken måtte være en del av det ordinære merverdiavgiftsregisteret.

Som norskregistrert foretak må man betale 10,7 prosent toll på klær, noe som for Boozt sin del betyr 45 millioner kroner i året.

Det som ble avgjørende for Boozt sin del, var at “bare” ca 15 prosent av nettsalget kommer fra Norge. Retten vektla også at selskapet ikke har noen ansatte i Norge og at det fremkommer i nettbutikken at selger er et svensk selskap.

Skatteetatens argumenter om at innholdet i nettbutikken er på norsk og at prisene er oppgitt i norske kroner var åpenbart ikke nok. At telefonnummeret til kundeservice er et norsk nummer eller at nettbutikken henviser til den norske angrerettloven, ble heller ikke avgjørende.

Commercial on Martech