I fjor brukte nordiske ehandlere 400 millioner kroner på deres prisportal – nå vurderer Schibsted å selge
Prisjakt har blitt en svært lønnsom affære for Schibsted. I fjor omsatte selskapet for nesten 400 millioner kroner. Nå vurderer Kristin Skogen Lund og Schibsted å selge gullkalven.
I parallell med ehandelens kraftige vekst år etter år har Schibsted fått stadig bedre avkastning på sin investering i Prisjakt.
I fjor omsatte Prisjakt for 383 millioner kroner med en EBITDA-margin på 29 prosent. Det vil si at Schibsted tjente 109 millioner kroner på sin prisportal i 2021.
Riktignok var tallene enda litt bedre i 2020 med 398 millioner kroner og 122 millioner kroner på bunnlinjen, men det mener Schibsted er helt udramatisk. I sin kvartalsrapport for november 2021 til januar 2022 skriver Schibsted følgende:
– Dette ble hovedsakelig drevet av en nedgang i ehandelsmarkedet som opplevde et sterkt løft på grunn av COVID-19-restriksjoner i fjor.
Prisjakt har med andre ord blitt meget god butikk for Kristin Skogen Lund og Schibsted-konsernet.
Mye dramatikk siden i fjor sommer
Samtidig er markedet i endring. I september i fjor ble norske Prisguiden solgt til Pricerunner for nærmere en halv milliard kroner – og kort tid etter ble Pricerunner igjen solgt til Klarna for cirka 9 milliarder kroner.
Og dramatikken stopper ikke der. I forrige uke meldte Pricerunner at de saksøker Google og krever 22 milliarder kroner i erstatning. Midt oppi dette har Schibsted tilsynelatende sittet stille i båten, men på bakrommet har ledelsen tydeligvis hatt sine diskusjoner. I Schibsteds årsrapport for 2021 åpner Schibsted nå opp for å trekke seg ut av markedet.
– Prisjakt har levert gode prestasjoner de siste årene med en ledende markedsposisjon i en bransje med betydelig medvind, og med flere pågående vekstinitiativer. Derimot, prissammenligningsmarkedet er fortsatt fragmentert, og vi ser det flere interessante konsolideringsmuligheter. I denne sammenhengen, vi har besluttet å sette i gang en strategisk gjennomgang for virksomheten i 2022 med mål om å utløse Prisjakts fulle potensial.
Men det trenger ikke ende med et salg. I et intervju med Breakit innrømmer Dan Ouchterlony fra Schibested at salg er et reelt alternativ, men han utelukker heller ikke at Schibsted vil gå sammen med andre aktører i det europeiske markedet for å satse større enn de gjør i dag.