(Foto: iStock)
Mening

Det kryr av DAM-selskaper, men det er ikke bransjens største problem

Det finnes en rekke DAM-selskaper på markedet, men kundene deres vet ikke hva DAM er for noe og bryr seg heller ikke om hva de leverer. Men god kontroll på sitt digitale innhold, det er markedet opptatt av.

DAM er en forkortelse for Digital asset management.

Et DAM-system er programvare der brukerne trygt lagrer, organiserer og deler digitale mediefiler som bilder eller videoer. Kall det gjerne en avansert bildebank.

Martech24 ønsket å bli litt bedre kjent med brukerne av DAM-systemene og vi bestemte oss for å grave mer i dette.

Etter å ha intervjuet 14 markedssjefer, markedsdirektører, innholdsansvarlige og digitaldirektører i mellomstore og store selskaper (samt 1 offentlig aktør), begynner DAM-markedet å bli noe klarere for oss. Utvalget er for lite til å konkludere, men etter å ha pratet med noen av Nordens mest erfarne digitale hoder som jobber i alt fra store merkevarehus og kjeder til grossister og B2C-merkevarer, ser vi noen interessante likhetstrekk.

Stort antall tilbydere, men hva er egentlig et DAM-system?

La oss begynne med begrepet “DAM”. Til tross for at vi pratet med noen av bransjens mest opplyste og dyktige digitale hoder, var begrepet DAM tilnærmet ukjent. Begrepet “bildebank” var derimot godt innarbeidet. Kanskje bør bransjen svelge en kamel og gå tilbake til det gode gamle begrepet, selv om dagens systemer er langt mer funksjonsrike og håndterer både annonser og videoer.

Bare her i Norden finnes det et stort antall tilbydere av DAM-systemer, inkludert Papirfly/Brandmaster, Fotoware, Digizuite og Qbank. Og utenfor Norden har man solide aktører som Brandmaker, Bynder, Aprimo og Scene7.

Til tross for at det er mange tunge aktører der ute var kjennskapen til bedriftene svært lav blant de vi pratet med. De færreste kunne faktisk nevne mer enn et par DAM-selskaper og flere visste ikke en gang hva eget DAM-system het.

Flere av de vi snakket med brukte ikke en gang en av de nevnte systemene, men hadde egenutviklede løsninger – eller brukte Sharepoint, Dropbox, lokal lagring, etc.

Lav interesse for DAM

Kort sagt kan man få inntrykk av at kjøperne av DAM-systemer er overraskende umodne, til tross for at de ellers kan være svært digitalt kompetente.

Det virker rett og slett som at DAM-systemene ikke er noe høyinteresse-produkt. Riktignok var alle de vi pratet med krystallklare på at et godt system for håndtering av digitalt innhold er forretningskritisk og bidrar til stor intern effektivisering og en mer konsistent merkevare-kommunikasjon, men der stopper også entusiasmen.

Kanskje var det derfor også liten interesse blant de vi intervjuet, for å bytte ut eksisterende løsning. I den grad man har lisenskostnader oppfattes de som relativt små og det er dermed lite å spare på å bytte løsning. Og hvorfor skal man bytte når man knapt kjenner til andre tilbydere og langt mindre vet hva de tilbyr?

Enkelte har også lagt såpass mye ressurser i tekniske konfigurasjoner og opplæring av interne og eksterne brukere, at det oppfattes som tungt å bytte løsning og dermed begynne på “nytt”.

Mer enn en teknisk løsning

Helt ærlig så tyder Martech24 sin lille undersøkelse på at brukerne der ute egentlig ikke mest opptatt av DAM-teknologien i seg selv – og i alle fall ikke opptatt av å sette seg inn i tilbydere og deres lange feature-lister.

De er først og fremst opptatt av å holde orden i sine arkiver med stadig flere bilder, videoer og annonser – og gjøre hverdagen enklere for både markedsførere, webredaktører og eksterne byråer. DAM-tilbydere som leverer god (nok) teknologi i kombinasjon med god faglig veiledning vil komme langt.

Med store pågående prosjekter for å forbedre både kundeopplevelse, håndtere kundedata og rydde opp i gammel IT-arkitektur, blir fort et DAM-system nedprioritert. Vinnerne er de DAM-systemene som klarer å få markedet til å forstå at med deres system frigjøres tid til viktigere ting enn å holde orden på bilder og videoer.

Skrevet av Ole Martin N. Evensmo, redaktør på Martech24.

Commercial on Martech