NHO raser mot kinesiske nettbutikker
Hver dag forlater 100 fraktfly Kina på vegne av de kinesiske nettbutikkene Temu og Shein.
Denne trenden er verken bra for miljø, forbrukeren eller norsk konkurransesituasjon, raser NHO Service og Handel.
Direktør for Handel i NHO Service og Handel, Linda Vist, hevder at rett under 15 prosent av nordmenns samlede varekjøp går til nettbutikker, og 30 prosent av alle norske nettkjøp går til utenlandske aktører. Vist har flere ganger påpekt at aktører som har lager i Kina, men som likevel lover levering innen fjorten dager til Norge, har en forretningsmodell som ikke er spesielt bra for miljøet.
– Når du trykker på kjøpsknappen, pakkes varen på lageret i Kina og sendes direkte til deg via fly. Dette setter et større klimafotavtrykk enn når flere varer sendes samtidig i kontainer og via havveien. Når ferske tall fra det tyske tidsskriftet WirtschaftsWoche viser at 100 fraktfly forlater Kina daglig på vegne av Shein og Temu, er det derfor grunn til bekymring.
Som representant for norsk handel, synes Vist det er skuffende at seriøse aktører som skaper verdi i eget land, risikerer å tape terreng til denne typen aktører.
– Vi ønsker global handel velkommen i Norge, men med sunne rammer. I Hurdalsplattformen konstaterte regjeringen at de skal føre en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp og skaper jobber. Her kan det motsatte skje. Vi savner at politikerne våre gjør en større innsats for å opplyse forbrukerne. Hurdalsplattformen sier også at regjeringen skal støtte norske nettaktører i konkurranse med internasjonale giganter. Dette er vi gjerne med på å gi innspill til så snart regjeringen tar ballen.
– En helt annen standard
Forbrukerrådet ber forbrukere være klar over risikoen de tar ved kjøp fra utenomeuropeiske markedsplasser.
— Mange av disse aktørene er markedsplasser for kinesiske butikker, og selger veldig billige varer. Som kjent er det jo ofte slik at pris og kvalitet henger sammen: Du kan for eksempel bestille byggeklosser som ser ut som Lego, eller en hårføner som ligner på den fra Dyson, men det du får er kopivarer av en helt annen standard, sier forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Nora Wennberg Gløersen.
Det er ikke bare dårlig kvalitet som bekymrer Gløersen og Forbrukerrådet.
— Du kan også få varer som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer, og varer som utgjør en sikkerhetsrisiko. Disse nettbutikkene følger ikke de strenge EU-kravene om HMS. Du kan for eksempel risikere å ende opp med en ansiktsmaske som inneholder allergifremkallende stoffer, eller en røykvarsler som ikke piper når det brenner, sier hun.