Foto: iStock
Nyhet

Nordmenn nettsvindles for mange hundre millioner

I 2022 ble netthandlende nordmenn svindlet for omtrent en halv milliard kroner.

Det fremkommer i Økokrims rapport som viser at svindel og bedrageri på internett øker kraftig. Særlig falske nettbutikker har blitt et samfunnsproblem.

– Det florerer av slike nettsider. Vi tror det er mørketall på antall falske nettbutikker som finnes, sier avdelingsdirektør for forebygging og etterretning i Økokrim, Lone Pettersen til TV2 som først omtalte rapporten.

I Danmark ser man en tilsvarende utvikling. E-mærket (den danske sertifiseringsordningen for nettbutikker) politianmeldte i 2016 omtrent 1000 falske nettsider. I 2021 var tallet omtrent 20-doblet, til rundt 200 000.

Dårlig design, skrivefeil og manglende kontaktinformasjon var tidligere et typisk kjennetegn på uekte nettbutikker. Med mer erfaring og kunstig intelligens har situasjonen endret seg.

– Vi er bekymret for hvordan kriminelle vil øke bruken av kunstig intelligens i årene fremover. De falske nettsidene opprettes raskere enn tjenesteleverandørene klarer å ta de ned. De er svært troverdige og kan gi inntrykk av å være nettbutikker eller handelsplattformer for aksjer eller kryptovaluta, forklarer Pettersen i Økokrim.

Commercial on Martech