Tobias Lütke fra Shopify (Pressefoto)
Analyse & Innsikt

Er det mulig for lokale SMB-plattformer for ehandel å konkurrere med selskapet «alle» snakker om?

Ehandelsplattformen Shopify har fått mange tilhengere over hele verden. Også her i Norge er det stor interesse for den den kanadiske plattformen.

I 2004 bestemte Tobias Lütke og hans to venner Daniel Weinand og Scott Lake seg for å begynne å selge snowboardutstyr ved å åpne en nettbutikk som het Snowdevil.

Datidens ehandelsplattformer var i deres øyne ikke tilfredsstillende, og Tobias Lütke som var en dataprogrammerer, bestemte seg for å bygge en egen ehandelsplattform. To år senere i 2006 ble plattformen som hostet Snowdevil lansert som Shopify. I dag er ehandelsplattformen en av verdens største. Den begynner også å få et godt fotfeste i Norge.

I skrivende stund er det 2107 personer som er medlem i Facebook-gruppen Shopify Norge.

Blant de mer kjente norskeide nettbutikkene som er bygd på Shopify, finner vi Villoid.no, Lightup.no, Famme.no og Freddystore.com.

Dette er relativt store norskeide nettbutikker og kanskje ikke de mest typiske Shopify-butikkene. Per i dag må det kunne hevdes at det fortsatt er de mindre bedriftene med små teknologibudsjetter som velger Shopify.

En annen stor plattform som kan nevnes er Woocommerce som også er populær blant mindre bedrifter i Norge. Facebook-gruppen Woocommerce Norge teller for tiden 955 medlemmer. Woocommerce som mange nok forbinder med USA og CMSet WordPress, er for øvrig faktisk medgründet av nordmannen Magnus Jepson.

Med den voksende interessen for de internasjonale plattformene, er det naturlig å tenke at de lokale ehandelsplattformene nå er på vikende front omsetningsmessig, men hvordan ser det egentlig ut i praksis? Vi har tatt en kikk på regnskapene til tre av de lokale aktørene.

La oss begynne med Tromsø-bedriften Mystore. I fjor omsatte den Visma-eide netthandelsplattformen for 122,9 millioner kroner, en oppgang på vel 20 prosent fra året før. Vi merker oss også at driftsresultatet i fjor ble på imponerende 25,6 millioner kroner!

De siste årene har 24Nettbutikk slitt litt med å holde følge med omsetningsveksten til Mystore, men Rørvik-selskapet klarer seg godt likevel. I fjor omsatte selskapet for 37,3 millioner kroner, noe som var en vekst på over 44 prosent fra 2020. Riktignok hadde de et langt mer beskjedent driftsresultat enn sin konkurrent i Tromsø, med 616 000 kroner.

Quickbutik er en svensk ehandelsplattform med sitt hovedkontor i Helsingborg. I fjor omsatte selskapet for cirka 19,7 millioner norske kroner, noe som var en oppgang på 59 prosent fra 2020. Driftsresultatet havnet i fjor på vel 2 millioner kroner.

Dette er kun tre eksempler. De er ikke nødvendigvis representantive for hele det nordiske markedet, men det er tre ehandelsplattformer som satser i Norge.

Vi kan med andre ord konkludere med at til tross for Shopify sin fremmarsj, er det plass til lokale aktører. Det er mye som tyder på at Shopify fortsatt tar en stor andel av de nyregisterte nettbutikkene i Norge, men at at flere av de lokale plattformene har blitt flinke til å finne nye inntektsstrømmer og dermed klarer å øke inntjeningen per kunde og dermed ikke er så avhengige av et stort tilfang nye kunder. Suksessoppskriften synes å være lokal kundeservice og at man sitter tett på markedet, men også at selskapene har etablert gode samarbeid med for eksempel logistikk- og betalingsleverandørene og på den måten har fått tilgang på nye inntektsstrømmer.

Commercial on Martech