Reparerer ødelagte varer som kommer i retur – sparer miljøet for store utslipp
Returprosessen i ehandelen fungerer ikke optimalt. Dette prøver Giab å gjøre noe med ved å selge returvarer i egen butikk og reparere returnerte produkter for så å selge.
Det er e-handlere som kaster returer under en viss ordreverdi fordi de mangler rutiner og systemer for effektiv returhåndtering. Her har GIAB i Sverige funnet en nisje for å håndtere returer og klager for store ehandlere.
Enten en eehandler bruker logistikkpartnere som bruker fornybart drivstoff eller installerer solfangere på lagrene sine, er det til syvende og sist produksjonen av produktene som står for den største miljøpåvirkningen. Derfor er det ekstremt viktig hvilke produkter vi velger å selge og at returen ikke er begynnelsen på en reise til deponiet.
I episode 176 av podcasten Ehandelstrender snakker programleder Urban Lindstedt med Matilda Jarbin, COO i GIAB, som har funnet en ny, mer bærekraftig måte å håndtere ehandelsretur på.
Du sparer 55 kilo karbondioksid ved salg av en reparert mobiltelefon sammenlignet med å selge en ny. For en bærbar datamaskin er besparelsen 250-300 kilo karbondioksid. For en ehandler som selger overhalt elektronikk, kan man med andre ord gjøre en stor forskjell.
I fjor omsatte GIAB for 202 millioner svenske kroner. Virksomheten står på to bein, og den håndterer skader for forsikringsselskaper der de kan tilby forsikringskunder en reparert telefon når de for eksempel har mistet telefonen på toalettet.
Den andre delen av virksomheten er å håndtere returer og klager til store ehandlere som Cdon og Babyshop eller merker som Audio Pro. GIAB kan reparere et annonsert produkt og deretter selge det i egen nettbutikk Returhuset, på Tradera eller Blocket.
Neste steg for GIAB er å etablere seg i hele Norden og deretter Tyskland. De er svært optimistiske med tanke på Tyskland fordi landet er kjent for sine høye avkastningsrater.