(Foto: Etter avtale med Enonic)
Partner deler innsikt

Hva kan progressive web-apper (PWA) gjøre for dine digitale tjenester?

Det globale markedet for progressive web-apper har blitt en milliardindustri, men i Norge prater vi fortsatt lite om «PWA», skriver Enonic.

Ifølge undersøkelser vil det globale markedet for progressive web-apper (PWA) utgjøre 10,55 milliarder dollar innen 2027. Men til tross for økt popularitet, er det fortsatt mange mennesker som ikke har hørt om PWA.

Så hva er PWA egentlig? Og hvordan kan en progressiv web-app forbedre dine digitale tjenester? I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite.

Nederst i artikkelen kan du også se et opptak fra Enonics webinar om PWA.

Hva er progressive web-apper?

Progressive web-apper er akkurat som appene du laster ned på mobilen din, bortsett fra at de i realiteten er nettsider og vil fungere for alle brukere, uavhengig av nettleser, duppeditt eller hvor man befinner seg i verden.

Noe som kanskje er enda viktigere, er at PWA-er bringer med seg alle fordelene til mobilapper. De forsterker de digitale tjenestene, og øker engasjement og konverteringsfrekvenser via smarte funksjoner og funksjonalitet, selv når en bruker er frakoblet.

5 fordeler med progressive web-apper

Progressive web-apper har mange fordeler – ikke bare for brukerne, men også for hele det digitale teamet. Her er noen av høydepunktene:

1. Hurtige installasjoner

I løpet av én måned laster ikke halvparten av alle smarttelefonbrukere ned en eneste app. Det er fordi prosessen med å installere en app er langt mer komplisert enn bare å besøke et nettsted. Men heldigvis er det mye enklere å installere en PWA.

I stedet for å måtte lete etter appen i en appbutikk eller å vente i evigheter på nedlasting, trenger du kun å trykke “ja” når du blir spurt om å installere en PWA ved et besøk på et nettsted som tilbyr det. Dette vil plassere en snarvei til nettstedet på startskjermen til din mobil, som med  en vanlig app.

2. Alltid nyeste versjon

Med en PWA kan du være trygg på at brukerne dine alltid vil bruke den nyeste versjonen. I motsetning til mobilapper, trenger ikke PWA-er å godkjennes av en appbutikk, noe som gir mulighet for umiddelbare oppdateringer som sendes direkte til brukerne.

3. Bedre ytelse

Verdensveven er optimalisert for å levere innhold raskt – en fordel som PWA-er vet å dra nytte av. I tillegg til å benytte hastigheten på nettet, tilbyr PWA-er også mobilaktig caching på klientsiden. Dette betyr at de til og med kan utkonkurrere nettsteder og mobilapper ved sideinnlasting.

4. Økte konverteringsrater

Enhver digital ekspert kan fortelle deg at en bedre brukeropplevelse er lik høyere konverteringsrate. Når brukere står fritt til å bevege seg gjennom en digital trakt uten hindringer, bygges det uvurderlig tillit, noe som gjør det langt mer sannsynlig at de fullfører et kjøp.

Den gode nyheten er at PWA-er har vist seg å øke konverteringsfrekvensene enormt. Raskere sideinnlasting, enklere installasjoner, øyeblikkelige oppdateringer, samt mindre og slankere nettsteder – bidrar alle til en bedre brukeropplevelse og flere konverteringer.

5. Reduserte utviklingskostnader

Å utvikle en innebygd app er ingen enkel prestasjon. Kostnaden og tiden involvert i kontinuerlig overvåking, vedlikehold, forbedringer og kvalitetssikring kan være enorme, noe som gjør det til en umulig oppgave for mange virksomheter.

Men PWA-er skiller seg ut. En web-app trenger ikke å sendes til en appbutikk, den fungerer i alle nettlesere, og den kan installeres på alle operativsystemer, noe som sparer enormt med ressurser ettersom det kun er én applikasjon som vedlikeholdes.

Hvordan komme i gang med PWA?

Det er et par måter du kan komme i gang med en PWA på. I noen tilfeller kan det å bygge en progressiv web-app være så enkelt som som å legge til litt kode på ditt eksisterende nettsted. I andre tilfeller kan det være best å starte fra bunnen av. Alt avhenger av din eksisterende løsning og visjonen for dine digitale tjenester. Se denne detaljerte PWA-veiledningen fra web.dev.

PWA i praksis – se video

Enonic arrangerte høsten 2022 et webinar sammen med sin kunde Norsk Toppfotball.

Commercial on Martech