(Foto: iStock)
Mening

– Det begynner å haste for markedsførere som ikke har fokus på data og personalisering

Nå må norske markedsførere bli flinkere til å skape personaliserte kundereiser, mener norsk teknolog.

I 2017 etterlyste Morten Krogh-Moe, daglig leder i teknologiselskapet Sannsyn, mer fokus på personalisering og datadrevet markedsføring blant norske markedsførere.

Han trakk i sitt krasse innlegg “E-handelsbransjen i Norge går på treski” hos fagnettstedet Kampanje.com paralleller til åpningsdistansen på 30 kilometer under Ski-VM i 1974. Den gangen sverget de norske langrennsløpere til treski, mens de fleste konkurrentene gikk på glassfiberski. Skiløpet endte med en katastrofe for de norske favorittene.

Fra segmentering til personalisering

Mens norske treski representerte en segmentert tankegang, var glassfiber-selskapene proppfulle av personalisering drevet frem av data og analyse.

– Det har ikke endret seg mye i løpet av de to siste årene. Internasjonalt handler alt om å samle data og personalisere kundereisen, mens her i Norge dreier det meste seg fortsatt om massemarkedsføring og enkel segmentering, sier Morten Krogh-Moe, CEO i Sannsyn.

Krogh-Moe mener alle norske selskaper burde kastet treskiene for flere år siden, og vært mer på ballen og den globale utviklingen med sterkere fokus på bruk av data for å kunne målrette seg inn på hver og en av oss.

– Utviklingen i Norge går mye tregere enn det gjør internasjonalt, hevder Krogh-Moe.

Treg utvikling blant norske markedsførere

Morten Krogh-Moe mener norske selskaper som ennå ikke har begynt å tenke datadrevne tanker, kan havne i trøbbel den dagen for eksempel Amazon velger å sette inn støtet i Norden.

Da Amazon ble lansert i 1995, var visjonen å skape «verdens mest kundesentriske selskap». Siden har de utviklet mye avansert teknologi, men deres viktigste ressurs er fortsatt kunnskapen om kundene.

– Med en enorm kundeportefølje og et sortiment på 600 millioner produkter er Amazon i stand til å danne seg svært komplekse bilder av individuelle kunders interaksjons- og kjøpsmønstre, forklarer Krogh-Moe.

Forbrukeren anno 2019 forventer at leverandøren skal kjenne dem bedre enn de kjenner seg selv, mener Krogh-Moe. Da må handelsnæringen vite hvordan de kan utnytte dataene de besitter.

– Utviklingen rundt kundeforståelse i form av personalisering er drevet frem av kraftigere og mer avansert teknologi. Personalisering innen e-handel gjør digitale flater mer relevante for den enkelte kunden og øker kundetilfredsheten, sannsynligheten for gjentatte besøk og konverteringen. Personalisering er også automatisering som i seg selv frigjør ressurser internt, sier Krogh-Moe.

Markedet modnes sakte, men sikkert

Amazon er kanskje verdens beste eksempel på suksess med bruk av data og personalisering, men selskaper som Airbnb, Uber, Netflix, Hotels.com, Zalando, Google og Facebook er ikke så mye dårligere, påpeker den erfarne teknologen.

Avstanden til norske selskaper er lang og den vokser stadig, men helt kjørt er det ikke for norske selskaper.

– Stadig flere norske bedrifter får øynene opp for hvordan de store selskapene jobber med personalisering og store data-mengder. Vi merker en økende interesse nå. Modenheten er dog varierende. Noen er mest nysgjerrige, mens andre har konkrete ønsker om å jobbe mer datadrevet og søker teknologi og kompetansemiljøer som kan hjelpe dem i gang. Det skjer mye internasjonalt nå, men det er fortsatt ikke for sent for norske bedrifter å begynne sine personaliseringsreise, avslutter Krogh-Moe med et smil.

Commercial on Martech