Fra venstre: Tina Mari Flem (administrerande direktør og sjefredaktør i NTB), Jan Inge Fardal (redaktør i NPK), Karolina Netland (daglig leder i NTB Arkitekst) og Jo Christian Oterhals (produktansvarlig og utvikler av Nynorskroboten) (Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon)
Breaking news

Språkrobot flytter inn hos mediegigant: – Feilmarginen er lavere enn ved manuelle oversettelser

Mediegiganten NTB overtar Nynorskroboten og styrker seg dermed på maskinlæring og automatiserte språkoversettelser.

Sidan 2018 har Nynorsk Pressekontor (NPK) i samarbeid med NTB utviklet oversettelsesverktøy Nynorskroboten. Språkroboten er nå overført til NTB Arkitekst som skal stå for videre drift og utvikling.

– Nynorskroboten er helt genial, reklamerer daglig leder i NTB Arkitekst Karolina Netland.

– Ved et tastetrykk oversetter den en bokmålstekst til så å si prikkfri nynorsk. Feilmarginen er til og med lavere enn ved manuell oversettelser. Vi er ydmyke for at vi nå skal føre det gode arbeidet med Nynorskroboten videre. Målet er at den skal styrke nynorsken og komme alle til gode.

Nynorsk Pressekontor vil riktignok ikke forlate sin robot helt. De vil fortsette med å legge til flere ord og bøyningsformer i den åpne kildekoden som Nynorskroboten er bygd på, Apertium.

Nå skal språkroboten kommersialiseres 

Hovedansvaret og eierskapet til Nynorskroboten overføres nå til NTB og deres datterselskap NTB Arkitekst som er en av landets største leverandører av språktjenester i Norge. Administrerande direktør og sjefredaktør Tina Mari Flem i NTB ønsker roboten velkommen.

– Dette er en svært god løsning for alle parter, ikke minst for kundene og nynorsken.

Nynorsk Pressekontor sier de kom til et punkt der de innså at det kanskje var det beste at Nynorskroboten flyttet hjemmefra.

– NPK er en nyhetsredaksjon, og vi kom til et punkt der vi opplevde at det var rett og best at andre tok over driften av det kommersielle produktet Nynorskroboten. Vi er svært glade for at vi nå har inngått en avtale med NTB Arkitekst. NTB Arkitekst har lang erfaring med språkarbeid, og de kan ta Nynorskroboten mange steg videre samtidig som de kan tilby veiledning og bistand til kundene på en helt annen måte enn det vi kunne, begrunner Jan Inge Fardal, redaktør i Nynorsk Pressekontor. 

Commercial on Martech