Norske nettgründere med på eksklusiv liste med enhjørninger – får følge av 13 selskaper fra Norden
Det amerikanske analyse-selskapet CB Insights har publisert en liste med 1013 såkalte "Unicorns". En rekke nordiske selskaper er med på listen.
Per februar 2022 er det 1013 unicorns rundt om i verden, ifølge analyseselskapet CB Insights. Fire av dem er norske, to er finske, to er danske og seks er svenske. Flere av dem er svært relevante for våre martech-interesserte lesere.
En unicorn eller enhjørning defineres gjerne som et privat selskap med en verdi på over 1 milliard dollar. Etter hvert som interessen for tech-selskaper har økt blant investorer over hele verden, har vi etter hvert også fått decacorn (verdsatt til over 10 milliarder dollar og hektocorn (verdsatt til minst 100 milliarder dollar.
Se hele unicorn-listen. Du kan også lese mer på LinkedIn, der Brian Lee fra CB Insights deler sine tanker om de godt og vel tusen enhjørningene på listen.
Fire norske teknologiselskaper med på listen
Om vi først ser på de norske selskapene, finner vi nettbutikken Oda. Med Karl-Munthe Kaas ved roret har Oda virkelig snudd det norske dagligvaremarkedet på hodet. Etter hvert har selskapet fått med seg tunge investorer som svenske Kinnevik og japanske Softbank.
Også Gelato er på listen. Dette er et selskap som gjør suksess med sine Print On Demand-løsninger, der de selv ikke eier trykkeriene, men i stedet har skapt en markedsplass med et stort trykkeri-nettverk over hele verden – kall dem gjerne trykkeribransjens svar på Airbnb.
Gelato er naturligvis å finne i vår martech-guide med mer enn 500 nordiske selskaper.
I tillegg er også Kjell-Inge Røkke med på listen med sin store teknologisatsing, Cognite.
Det samme er analyselskapet Dune Analytics som har gjort enorm suksess i det raskt voksende kryptomarkedet. På drøye tre år har selskapet oppnådd en verdsettelse på en milliard dollar og en vekstrate på opptil 175 prosent per måned, til tross for at selskapet kun har 16 ansatte!
Ti enhjørninger fra våre naboland
Om vi så ser på hva danskene har av enhjørninger finner vi kun to selskaper, men de er tilgjengjeld helt selvskrevne, nemlig de to danske fintech-selskapene Lunar og Pleo.
Om vi så ser på de finske selskapene på listen finner vi HMD Global som kanskje ikke er listens mest kjente merkevare, men om vi ser bak navnet finner vi produsenten av Nokia-telefonene. Også Aiven er å finne på listen. Selskapet har gjort det meget godt med sin satsing på open source-teknologi, inkludert Kafka, Cassandra, OpenSearch og Grafana.
Ikke overraskende er det svenskene som har flest enhjørninger med på listen til CB Insights. På listen finner vi Einride (førerløse lastebiler), Epidemic Sound (musikkselskap), VOI (elsparkesykler), Klarna (betalingsløsning), Northvolt (batteriprodusent) og Kry (digital legehjelp).