Fatima Ekekrantz fra Symplify og Daniel Melin fra svenske skatteverket (Foto: Ehandelstrender)
Podcast

Google Analytics er trolig ulovlig: Hvor ille kan det egentlig bli for markedsførere og ehandlere?

Avgjørelsen om at Google Analytics er ulovlig er basert på dommen Schrems II. Trolig vil markedsførere og ehandlere snart se flere liknende saker.

Det østerrikske datatilsynet har bestemt at bruken av Google Analytics bryter med GDPR. Og vi kan regne med lignende avgjørelser fra den svenske personvernmyndigheten snart.

Det er store verdier som står på spill når interessene til amerikanske nettgiganter går mot innbyggernes integritet. Det finnes ikke lenger noen unnskyldninger for ikke å tilpasse seg Schrems II.

I denne delen av podcasten Ehandelstrender snakker programleder Urban Lindstedt med Fatima Ekekrantz, COO i Symplify og Daniel Melin, sky- og datasenterstrateg i det svenske skatteverket.

Schrems II-dommen forbyr selskaper, myndigheter og organisasjoner å dele personopplysninger med amerikanske selskaper, ettersom amerikanske etterretningsbyråer har rett til å be om tilgang til personopplysninger fra amerikanske selskaper.

Det er lett å le av selskaper som blir bøtelagt for å bruke Google Fonts på nettsiden sine, men amerikansk industrispionasje truer i stor grad vår fremtidige velferd. På den annen side ler vi av at Meta truer med å legge ned tjenester som Facebook og Instagram i Europa og dermed si nei til en fjerdedel av sine inntekter.

Schrems II har større implikasjoner enn at ehandlere må velge bort Google Analytics, måle markedsføring gjennom Facebook-piksler eller bruke Facebook Connect. Det er heller ikke tillatt å lagre kunders epostadresser eller IP-nummer hos Amazon Webservice og andre amerikanske skytjenester. Det åpenbare spørsmålet å stille ved alle anskaffelser er: Er dine tjenester Schrems II-sikret?

Commercial on Martech