(Foto: iStock)
Podcast

Google Analytics forsvinner – hva nå?

Google Universal Analytics avvikles neste år. Eivind Bodding og Even Ødegård ser nærmere på hva dette betyr for norske ehandlere og markedsførere.

Google Universal Analytics som de fleste i dag bruker for webanalyse, skal avvikles og dato for når det forsvinner har allerede blitt annonsert.

Fra 1.juli 2023 vil det ikke lenger være mulig å samle inn data lenger via Google Universal Analytics. Da har man seks måneder på seg til å eksportere sine data.

Noen hevder at det hele skyldes at Google ønsker å rydde opp i mange gamle brukerkontoer med store mengder gammel data som fyller serverne, mens andre mener dette er et forsøk på å få flere over på Google Analytics 4.

Det mest interessante er at Google Analytics 4 er ganske annerledes enn forgjengeren og brukerne må bygge opp mye på nytt, med både spesialrapporter og avanserte mål. Det kan gi avanserte brukere mye arbeid, noe som kan bli krevende med tanke på den korte tidsfristen. Og apropos tidsfrist, så er den reelt sett allerede 1.juli i år om du ønsker å ha sammenliknbare data fra fjoråret, noe de aller fleste har stor glede av.

Ehandlere må også være oppmerksomme på at endringene til Google Analytics 4 også påvirker ehandelsplattformene og deres oppsett. Her får de en betydelig jobb som må iverksettes raskt.

Dette begynner virkelig å haste, påpeker de to markedsførerne i studio.

Google Analytics 4 kan bli bra, men når man nå uansett må gjøre store endringer og lære seg et nytt system, kan det være verdt å se på alternativer til Google Analytics 4. Kanskje kan det også være verdt å se på en mer personvernfokusert løsning, slik som Matomo.

Commercial on Martech