Ny rapport: Tøffere økonomisk hverdag påvirker valg av betalingsmåte
Inflasjon og høyere renter har tvunget nordiske forbrukere til å tilpasse hverdagen til en ny økonomisk situasjon.
I Svea Banks årsrapportserie Betalinger i Norden oppgir en fjerdedel at dårligere økonomi i stor grad har påvirket deres valg av betalingsmåte.
I del 1 av rapportserien Betalinger i Norden har Svea spurt 4000 nordiske forbrukere hvordan deres foretrukne betalingsmåte har endret seg i forhold til rådende økonomi. Det viser seg at 26 prosent har endret betalingsvaner.
De som hovedsakelig byttet betalingsmåte er unge voksne i alderen 18–39 år, hvor 35 prosent oppgir at den økonomiske situasjonen påvirket betalingsmulighetene deres mye eller mye.
Vil ikke bruke penger de ikke har
Den vanligste endringen som nordiske forbrukere har gjort er å oftere bruke en betalingsmetode hvor pengene trekkes direkte fra kontoen. Det opplyser to av fem. Samtidig velger en av fem i stedet å betale med faktura i større grad enn tidligere, og omtrent like mange velger å handle med delbetaling.
– Betalingsalternativer spiller en viktig rolle når det gjelder å handle både på nett og i butikk. Nå som verdensøkonomien har endret seg drastisk, kan justeringer sees på flere nivåer, inkludert betalingsmåter. At flere velger direktebetaling er en naturlig konsekvens av den økonomiske situasjonen, da de sannsynligvis ikke vil risikere å bruke penger de ikke har. Delbetaling betyr også i mange tilfeller en ekstra kostnad, som mange gjerne unngår – spesielt når økonomien svikter, sier Magdalena Caesar, forretningsområdesjef for betalingsløsninger i Svea Bank.
Summen påvirker
For kjøp under 1000 kroner ønsker tre av fire å betale direkte. Kun fem prosent foretrekker å betale summen i avdrag og 16 prosent oppgir at de foretrekker å betale med faktura.
Når summen går opp, øker også forbrukernes betalingsvilje senere. For kjøp over 5000 kroner oppgir 27 prosent at de foretrekker fakturabetaling og 29 prosent foretrekker delbetaling. En tredjedel foretrekker fortsatt direkte betaling. Uansett beløp foretrekker personer over 50 å få pengene trukket direkte fra kontoen sammenlignet med de yngre aldersgruppene.
Matvarer betales umiddelbart
Ved kjøp av dagligvarer, mat og drikke ønsker et stort flertall, 83 prosent, å betale direkte. Innenfor kategorien helse- og apotekvarer, samt skjønnhet, klær og bøker, ønsker 70 prosent eller mer å betale direkte. Nesten en fjerdedel ønsker å betale med faktura for møbler og innredning, hjemmeelektronikk og byggevarer. I alle produktkategorier er imidlertid muligheten til å betale direkte det mest attraktive.
– Beløpet har betydning for hvordan vi velger å betale. Selv om direkte betaling ofte foretrekkes, kan faktura og delbetaling spille en avgjørende rolle for forbrukerens kjøpsbeslutning. Dette er spesielt tydelig i de yngre aldersgruppene som ønsker å ha flere betalingsalternativer tilgjengelig, avslutter Magdalena Caesar, forretningsområdesjef for betalingsløsninger i Svea Bank.